fredag 14 december 2012

Att rita hus och budget

Och så här blev planlösningen till slut efter ett otal versioner. Vi skippade gästrummet, kaminen och bastun. Kommunens bygglovsavdelning gjorde att vi fick ge upp skafferiet, mer om det sedan...

Vi är mycket nöjda med denna lösning även om vi inte fick med allt vi drömt om. När vi inledde samtalen frågade vi inte vad det kostar att bygga ett hus, utan vi berättade vilken summa pengar vi kunde tänka oss att bygga för och frågade om de kunde bygga ett hus till oss, inklusive våra kriterier, för de pengarna. I den första versionen är vi inom budget, allt är med. Sedan började vi lägga till och dra ifrån.

Vi visste redan innan att vissa saker var viktigare för oss än andra. Vi vill göra smarta val som gör att huset blir ett gediget välbyggt hem som inte skulle kännas nybyggt.. Tex är det mycket viktigt att vi har naturmaterial i så stor utsträckning som möjligt i huset. Därför har vi valt öländsk kalksten i alla entréutrymmen och i badrummen. Till övriga golv har vi plankgolv. Alla innerdörrar. lister, foder och garderobsdörrar är av gediget trä, obehandlade, så jag kan måla dem själv i linoljefärg. Innerväggarna är inte bara gips, utan massiva. Fönstrena är kvalitetsträfönster från Tanum med äkta spröjs men som klarar moderna energikrav. För att vi med dessa val skulle hamna inom budget, fick vi göra avkall på bastu och gästrummet. Kaminen blir inte installerad nu, men vi har grunden för att kunna sätta in en om vi vill. Vi lade till takstolar som gör att ovanvåningen är inredningsbar om vi mot förmodan inte får plats. Vi har dessutom sökt bygglov för en vinterträdgård som vi kommer att bygga när vi känner att vi kan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar